Van A+ tot G: alles over het EPC

Wanneer je een woning wil verkopen of verhuren, komt daar heel wat administratie aan te pas. Attesten, formulieren en één van de belangrijkste: het energieprestatiecertificaat - kortweg EPC. De score die hierop vermeld staat is vaak één van de eerste gegevens die kandidaat-kopers bekijken bij het zoeken naar een geschikte nieuwe woonst. Aangezien de wetgeving daaromtrent wijzigt in 2022, doe je er dus goed aan helemaal up to date te zijn.

Van A+ tot G: alles over het EPC


Wat is een EPC?

 

Het EPC is een document dat weergeeft hoe energiezuinig een woning is. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om in advertenties de energieprestatie van je pand te vermelden. Een EPC moet worden opgemaakt door een erkend, gecertifieerd energiedeskundige. Deze verplichting kwam er omdat je toekomstige koper of huurder een idee moet hebben van het energieverbruik van z’n nieuwe woonst. 

De EPC-waarde wordt uitgedrukt met een getal in kWh/m2 - kilowattuur per vierkante meter vloeroppervlak. Ieder kengetal wordt ook binnen een score geplaatst van A+ tot G, waarbij A+ staat voor een passiefwoning en G voor… een pittig renovatieprojectje.

Momenteel bedraagt de EPC-score voor een woning in België gemiddeld nog steeds een D, dus er is nog werk aan de winkel. Daarom zet de Vlaamse Overheid volop in op diverse steunmaatregelen die kopers en eigenaars stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken.

Naast de score vermeldt een energieprestatiecertificaat ook een gedetailleerde berekening van deze score en een aantal energiebesparende adviezen. Zo weet je als koper meteen waar je aan toe bent en waaraan je prioriteit kan geven.


Het EPC in een nieuw kleedje

 

In 2019 kreeg het EPC al een nieuwe uitstraling en werden er wijzigingen aangebracht. Voordien was het certificaat vooral een rapportje met een einduitslag, maar onvoldoende ‘inspirerend’ of gedetailleerd. Daarom werden de letterlabels uitgebreid met A+, F en G.

Ook werd de inhoud verder uitgebreid, zodat de nadruk meer op informeren en sensibiliseren komt te liggen. De einddoelstelling is immers om eigenaars een heel precies idee te geven van de verbeterpunten van hun woonst, en om iedereen te enthousiasmeren om energiezuinig aan het renoveren te slaan.

Daarnaast geeft het nieuwe EPC ook weer of de woning geschikt is voor het plaatsen van zonne-installaties en zelfs prijsindicaties om de woning energetisch te laten voldoen aan de energiedoelstelling 2050.


Wat verandert er precies aan het EPC?

 

Een EPC blijft in principe altijd 10 jaar geldig. Sinds 2019 zijn zowel het voorgaande EPC als de laatste versie in omloop, en zijn ze beide even geldig. Daar komt nu verandering in. Wil je vanaf 2022 een woning verkopen, dan moet je verplicht de allerlaatste versie van het EPC in je bezit hebben. Het oude EPC zal niet langer toegestaan worden.

Ben je eigenaar van een woning met een EPC in het ‘oude jasje’ en denk je aan verkopen? Dan dien je een vernieuwde versie te laten opmaken. Juist ja: enkel verkopen, bij verhuren blijft je oude EPC nog een tijdje geldig.


En als ik dat niet doe?

 

Dan zal het je helaas enkel nog duurder komen te staan. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) controleert via steekproeven of er een geldig EPC aanwezig is. Voor wie al creatieve ideeën kreeg: er wordt ook gecontroleerd of het wel correct is opgemaakt. Als er geen (geldig) EPC aanwezig is, krijgt de eigenaar een brief waarop hij/zij eventuele argumenten ter protest kan indienen. Na de evaluatie hiervan kan er een boete tussen 500 en 5.000 euro opgelegd worden.

Het betalen van deze boete betekent géén kwijtschelding voor de opmaak van het EPC. Je betaalt dus én de boete én het EPC. Als je woning na de sanctie nog steeds te koop of te huur wordt aangeboden, riskeer je nog een tweede boete.


Een nieuw EPC laten opmaken

 

Heb jij even geluk dat je bij Immo Vastima beland bent. Wij nemen je niet alleen de rompslomp van het nieuwe EPC uit handen, we verzorgen ook nog eens al het andere papierwerk dat bij een verkoop of verhuur komt kijken. Als erkend en gecertifieerd energiedeskundige ben je bij ons aan het juiste adres voor een correct en grondig EPC.

Ga je binnenkort verkopen in de ruime regio Aalst? Wil je graag vrijblijvend advies bij het verkopen of verhuren van een woning? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Registratierechten voor beginners

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen? Fantastisch! Verhuizen van woonplaats is altijd een spannende aangelegenheid - temeer omdat er ontzettend veel bij komt kijken! Ook het kostenplaatje is ...

Alles over de gratis verzekering gewaarborgd wonen

Het zal je maar overkomen: je bent de trotse eigenaar van een pand en betaalt iedere maand netjes je woonkrediet af. Niets aan de hand, tot je op een dag plotsklaps ernstig ziek wordt of je job verlie...

Teruggave van verkooprechten?

Ben je van plan je woning te verkopen? Heb je weleens gehoord dat je in dat geval misschien recht hebt op een teruggave van verkooprechten (of registratierechten)? Of dat op jou van toepassing is...