Wat is meeneembaarheid?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, betaal je helaas meer dan enkel de waarde ervan. Vooraleer je nieuwe huis, appartement of bouwgrond helemaal van jou is, moet je immers verkooprechten of registratierechten betalen. Hoeveel dat is, hangt af van waar je iets koopt en hoeveel je huis kost. We leggen het graag in detail uit in onze blog registratierechten voor beginners.

Wat is meeneembaarheid?  

Meeneembaarheid uitgelegd


Je koopt een woning, leeft daar lang en gelukkig, maar op gegeven moment is het tijd voor een nieuw plekje. Gezinsuitbreiding, een scheiding, een job ver weg, … noem maar op. Huizen worden voortdurend aangekocht, weer verkocht, en elders wordt gekocht. Boven op de prijs van je eerste woning betaalde je al registratierechten. Wanneer je een poosje later deze woning verkoopt en een nieuw vastgoed aankoopt, heb je in veel gevallen recht op meeneembaarheid. Dat betekent dat je een deel van die eerder betaalde kosten in mindering kan brengen bij je volgende aankoop, zodat je niet opnieuw de volle pot moet neertellen. Je neemt dus als het ware een stuk van de eerste verkooprechten mee. Uiteraard zijn daar heel wat regeltjes en voorwaarden aan verbonden, waarover je in dit bericht alles te weten komt.  

Twee soorten meeneembaarheid


Er bestaan twee manieren om je eerder betaalde som gedeeltelijk ‘mee te nemen’. Er kan een deel verrekend worden, of je kan een deel gewoon teruggestort krijgen. In detail ziet dat er zo uit:

 • Meeneembaarheid door verrekening

  Heb je je eerder gekochte woning verkocht en koop je vervolgens een nieuwe woonst aan? Dan kan een deel van je gemaakte kosten afgetrokken worden van de registratierechten die je voor je nieuwe pand betaalt.

  We schetsen even een situatie: je eerste woning kocht je aan € 250.000. Je betaalde 6% registratierechten, dus € 15.000. Je verkoopt je woning en valt op je nieuwe droomhuis. Je mag € 12.500 ‘meenemen’ - je bent de eerder betaalde registratierechten dus niet volledig kwijt.
   
 • Meeneembaarheid door teruggave

  Koop je een nieuwe woonst en is je eerdere woning nog niet verkocht? Dan kan de notaris een deel van je betaalde registratierechten verrekenen bij je nieuwe aankoop.

  Alweer een schets: Je kocht je eerste huis aan € 250.000. Je vindt je nieuwe droomwoning en met een overbruggingskrediet betaal je hiervoor € 400.000. Bij de ondertekening van de akte betaal je hiervoor 10% registratierechten, omdat het je tweede woning is. Dit leggen we in detail uit in verkooprechten voor beginners. Je betaalt de notaris dus € 40.000 registratierechten. Slik. Goed nieuws: wanneer je je eerste woning verkoopt, regelt de notaris dat je € 12.500 terugkrijgt. Dat verzacht de pijn toch een beetje.

Wie heeft recht op de meeneembaarheid?


Om te kunnen genieten van dit welgekomen cadeautje, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten ze voor jou op een rijtje:

 • Je moet een natuurlijk persoon zijn. Nee, we hebben het niet over je naturelle uitstraling, hiermee bedoelen we: een vzw of vennootschap heeft hier geen recht op.
 • Het moet om een ‘echte aankoop’ gaan, waarvoor je dus ook echt effectief betaalt. Een ruil telt niet mee.
 • Beide panden moeten in het Vlaams Gewest gelegen zijn.
 • Belangrijk: Tussen de verkoop van je eerste woning en de aankoop van je nieuwe (ongeacht de volgorde) mag niet meer dan 2 jaar zitten. - Uitzondering op dit regeltje: als je een bouwgrond aankoopt en pas later je eerste woning verkoopt (dan is er sprake van teruggave), trekt men deze termijn op naar 5 jaar. Een gebouw dat nog niet bewoonbaar is beschouwt men trouwens ook als bouwgrond.
 • In het 1,5 jaar voor de aankoop van je nieuwe woning of de verkoop van je eerdere woonst, moet deze je hoofdverblijfplaats zijn geweest. Je moest er dus officieel gedomicilieerd zijn.
 • Je nieuw aangekochte goed moet je nieuwe hoofdverblijfplaats worden. Een appartementje kopen aan zee waar je af en toe op vakantie wil? Prima, maar dan neem je niets mee.

Hoeveel kan de meeneembaarheid bedragen?


Aan alles zijn grenzen, dus ook aan welk bedrag je kan meenemen. Het maximum dat kan verrekend of teruggegeven worden is vastgelegd op 12.500 euro, ongeacht hoeveel registratierechten je betaalde. Bij een scheiding (of een andere situatie waarin de registratierechten door 2 mensen betaald werden en er verdeeld moet worden) heb je allebei recht op maximaal 6.250 euro. Koop je een nieuw pand voor een bepaald gedeelte aan? Dan wordt je meeneembaarheid ook in verhouding daarvan verrekend.  

Begrepen?


Er komt heel wat denk- en rekenwerk aan te pas en een miscalculatie kan je duur te staan komen. Daarom staan we je bij de aan- en verkoop van je woning graag bij met raad en daad. Is er een stukje van de meeneembaarheid of registratierechten niet helemaal duidelijk? Wil je deskundig advies of een berekening op maat van jouw specifieke situatie.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Erfdienstbaarheden - als je je grond moet delen

Niets zo vervelend dan de kleine lettertjes lezen, maar het kan je toch wat leed besparen. Vooraleer je een woning koopt, is het heel belangrijk om te weten of er erfdienstbaarheden op rusten. Grondig...

The time is now: alles over renoveren!

Juist ja: het goede moment om te renoveren is NU. Koester je al een tijdje ambitieuze renovatiedromen? Wil je eindelijk die (te) hoge EPC eens naar beneden werken? Is je woning aan een frisse en ...

Wijzigingen registratierechten in een notendop

1 januari 2022 - Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor vele mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. Hier wil de Vlaamse regering iets aan doen do...

Ik wil een huis verkopen in

Ik wil een appartement verkopen in

Ik wil immo verkopen in

Ik wil een gratis schatting in