Eigenaar van leegstaand pand? Vermijd de hoge belasting!

Leegstaand pand in Aalst of omstreken? Vermijd hoge belastingen omwille van leegstand. Dit is hét moment om je immo te verkopen!

Eigenaar van leegstaand pand? Vermijd de hoge belasting!

 

Hoe zit dat met leegstand en het leegstandsregister?


De stad Aalst is een pareltje in het Vlaamse landschap. In heinde en verre staat onze streek bekend als die gastvrije, carnavalslievende streek waar het heerlijk vertoeven is. Er werd de voorbije decennia dan ook aardig geïnvesteerd in dat imago, waardoor de stad en omgeving van Aalst alleen maar aan populariteit won. Precies om deze aantrekkelijkheid te bewaren en bewaken, wordt er vanuit het stadsbestuur extra aandacht geschonken aan het bestrijden van leegstand en verloedering. Daarom werd er een belasting op leegstand, verwaarlozing en ongeschiktheid/onbewoonbaarheid in het leven geroepen. Niet om burgers te pesten, wel om mensen aan te sporen hun pand (en bij uitbreiding de buurt) bewoonbaar te houden.

 

Het kostenplaatje van een leegstaand pand


Wanneer je pand al een tijdje niet opgenomen is in het bevolkingsregister omdat er geen domicilie is gevestigd, wanneer je pand lang te huur of te koop staat of duidelijk in verval is geraakt, riskeer je opgenomen te worden op deze lijsten.

Deze worden ondergebracht in vier registers, die zowel leegstand als verwaarlozing of ongeschikt voor bewoning aanduiden. Als jouw pand op één van deze registers belandt, betaal je daarvoor een jaarlijkse belasting.

Die is niet min: voor het eerste jaar betaal je €6,50 per m², met een minimumbedrag van €1.625. Voor het tweede jaar wordt dat al meteen €3.521, vanaf het derde jaar zitten we aan €4.876.

Dit zijn overigens de bedragen voor een appartement of woning. Betreft het een winkelpand met opslagruimte, groter dan 325 m², loopt de belasting op tot maar liefst €6.337,50. Dat is veel geld. En vooral: dat is zonde.

 

Hoe vermijd je deze belastingbedragen?


Panden die leegstaand staan te verkommeren, dat vinden wij bij Immo Vastima eigenlijk sowieso zonde. Niemand wordt daar beter van. Zoals we al zeiden: woningen in Aalst zijn schaars en zeer gewild, dus je pand is allicht meer waard dan je zelf denkt. Het zijn gunstige tijden voor de immomarkt en de leegstandsregisters zitten je achter de veren. Misschien is dit wel hét moment om te verkopen. 
 
Niet zeker van wat je mag vragen? Een vrijblijvende waardebepaling levert je meteen meer duidelijkheid op!


Hoe vermijd je deze belachelijk hoge belastingbedragen? Ook daar geeft stad Aalst een aantal pasklare suggesties. Je doet er goed aan je pand zo snel mogelijk uit het register te laten schrappen. Dat is enkel mogelijk door het pand opnieuw te (laten) bewonen. Aangezien je ze momenteel zelf niet bewoont, gaan we ervan uit dat je dat elders wél doet. Verhuren of verkopen dus! Ideaal: laten wij daar nu net specialisten in zijn.
 
Naast een gratis waardebepaling lichten we je met plezier in over de gangbaarheden van een verkoopstraject, de formaliteiten en hoe we je daarbij kunnen assisteren.
 


Mag je een pand verkopen dat op een inventaris voor leegstand staat?


Jazeker, je mag een geïnventariseerd pand te koop aanbieden. In dat geval moet de koper of toekomstige eigenaar uiteraard geïnformeerd worden over het feit dat de melding bestaat. De nieuwe koper krijgt automatisch een vrijstelling voor de eerstvolgende belastingaanslag. Gedurende die periode kan hij/zij aan het renoveren slaan, vergunningen aanvragen, het pand opknappen en eventueel een huurder zoeken. Er kan in dat geval een schrapping van het register worden aangevraagd.

Wil je graag wat hulp of advies bij het verkopen of verhuren van je pand? Dat leveren wij met plezier. Bekijk zeker eens onze referentiepagina, waar je de reacties van je voorgangers leest.
 
Graag meer info? Neem vrijblijvend contact op, wij helpen je graag verder!

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Wijzigingen registratierechten in een notendop

1 januari 2022 - Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor vele mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. Hier wil de Vlaamse regering iets aan doen do...

Een A-label voor je woning op de goedkoopste manier

Dat je met de huidige energieprijzen maar beter in een goed geïsoleerde woning leeft, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Dat er per 1 januari van 2023 een renovatieverplichting w...

Verhuren met stijl: eerste hulp bij woningverhuur

Wonen wordt alsmaar duurder en de vraag naar degelijke huurwoningen neemt onophoudelijk toe. Daardoor ondervinden veel kandidaat-huurders moeite bij het vinden van een geschikt huurpand.