Teruggave van verkooprechten?

Ben je van plan je woning te verkopen? Heb je weleens gehoord dat je in dat geval misschien recht hebt op een teruggave van verkooprechten (of registratierechten)? Of dat op jou van toepassing is en wat je hiervoor moet doen, leggen wij je hier van naaldje tot draadje uit. Misschien doe je jezelf wel heel wat duizenden euro’s cadeau!

Teruggave van verkooprechten?  

Teruggave van registratierechten - de achtergrond


Bovenop de prijs van je woning zelf moest je een aanzienlijk bedrag neertellen aan de notaris: kosten voor de akte, kosten voor je hypothecaire lening, en de grootste kluif: de registratierechten of verkooprechten. .

Best een flinke dobber, deze laatste. Afhankelijk van in welke regio je vastgoed gelegen is, betaal je een vastgelegd percentage van de aankoopprijs ervan. Hoeveel precies, dat doen we uit de doeken op registratierechten voor beginners. In het Vlaams Gewest betaalde je tot voor kort 10% indien je woning onder groot beschrijf viel, in het Brussels gewest maar liefst 12,5%. Wetende wat je tegenwoordig voor een huis betaalt, gaat het dus steeds om een stevige smak geld.
 

Voor wie geldt de teruggave van registratierechten?


Of je het nu wel of niet van plan was: je kocht een huis of appartement en wil het binnen de twee jaar weer verkopen. Dat vindt de Vlaamse belastingdienst toch maar een beetje sneu voor jou, wetende welke extra som je voor de registratie van je aankoop je nu door je neus geboord ziet. Om dat leed toch enigszins te verzachten, riep men de ‘teruggave van registratierechten’ in het leven.

Maar liefst 3/5 van de betaalde registratierechten kan je terugvorderen, als je woning zich in het Vlaamse of Waalse gewest bevindt. In Brussel is het weer anders en gaat het maar tot 36%.
 

Hoeveel bedraagt de teruggave precies?


Reken je even mee?

  • Je kocht een woning aan € 300.000. Je betaalde dus € 30.000 registratierechten.
  • Binnen de 2 jaar na de akte verkoop je het huis opnieuw.
  • 3/5 van € 30.000 = € 18.000 terug in de pocket. Ha! Daar kan je vast wel een leuke bestemming voor bedenken.

Gaat het om een woning in het Brussels gewest? Dan zou je met dezelfde cijfers ‘slechts’ € 10.800 terugkrijgen.

Betaalde jij een lager tarief aan verkooprechten (7, 6 of 5%)? Ook dàn heb je hier recht op, op voorwaarde dat je de aanvullende rechten dan ook wel effectief betaalt.

Ook belangrijk: de termijn van ‘binnen de 2 jaar’ geldt voor beide aktedata. De compromis telt dus niet mee! Als het ernaar uitziet dat je nét buiten de prijzen gaat vallen, kan je het compromis eventueel laten registreren bij de verkoop. Zo wordt deze een officiële notariële akte en voorkom je dat je je (dure) deadline mist.

Heb je pech en moest je je woning aan een lagere verkoopprijs verkopen dan die waaraan jij ze kocht? Helaas: de teruggave (en dus de 3/5) wordt berekend op basis van de prijs waaraan jij verkoopt. Nòg een reden om een goede vastgoedmakelaar onder de arm te nemen.
 

Klinkt goed! Hoe bekom ik deze teruggave?


Je raadt het al: de Vlaamse belastingdienst staat er niet mee te wuiven. De teruggave van registratierechten gebeurt dan ook niet automatisch en tenzij je er zelf van op de hoogte bent ben je je er misschien niet eens van bewust.

Je zal je teruggave dus expliciet moeten aanvragen. Daarvoor moet je bij de notaris zijn die instond voor de aankoop van de woning die je weer verkoopt.

De manier waarop is namelijk niet zo eenvoudig. Je moet een speciaal daarvoor voorzien verzoekschrift indienen, gespekt met de nodige toelichting en redenen, dat aangetekend moet verzonden worden.

Onze tip: laat de vraag tot teruggave door je notaris opnemen onderaan op de akte van de (weder)verkoop. Dan is de fiscus meteen op de hoogte van het volledige verhaal en ben je zeker dat alles foutloos gebeurt.

Wat dan met de meeneembaarheid? Ook daar hebben we goed nieuws: je kan de teruggave en meeneembaarheid van registratie combineren! Uiteraard kan deze combo nooit tot een hoger bedrag leiden dan wat je aanvankelijk neertelde.
 

Twijfels? Vragen?


Ben je niet helemaal zeker waarop je wel of niet recht hebt, heb je hier aanvullende vragen bij, of wil je specifieke hulp bij jouw situatie? Stuur ons je bedenkingen en vragen gerust door - wij maken met plezier tijd voor jou.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Alles over de hervorming van de registratierechten

Er is goed en er is slecht nieuws… Laat ons beginnen met het slechte: de vastgoedprijzen swingen de pan uit, al vele jaren. Dan nu het goede nieuws: om vastgoed toch iets betaalbaarder te maken...

Van A+ tot G: alles over het EPC

Wanneer je een woning wil verkopen of verhuren, komt daar heel wat administratie aan te pas. Attesten, formulieren en één van de belangrijkste: het energieprestatiecertificaat - kortweg ...

Kies je voordeel: registratierechten meenemen of lagere belastingen bij je koopwoning?

Meeneembaarheid of lagere registratierechten bij het kopen van een woning: wat is het voordeligst? Alle informatie gedurende de overgangsperiode (tot 2024) vind je hier. Wij zetten graag voor jou alle...