Alles over de hervorming van de registratierechten

Er is goed en er is slecht nieuws… Laat ons beginnen met het slechte: de vastgoedprijzen swingen de pan uit, al vele jaren. Dan nu het goede nieuws: om vastgoed toch iets betaalbaarder te maken, wordt vanaf 1 januari 2022 de registratiebelasting verlaagd.

Alles over de hervorming van de registratierechten  

Waarom wordt er aan de registratierechten gesleuteld?


Ondanks de voorspellingen van dalende verkoopprijzen blijft de waarde van een pand in stijgende lijn gaan. In bepaalde zeer gegeerde regio’s heeft dat zelfs tot gevolg dat het voor vele gezinnen zo goed als onmogelijk is geworden om een eerste eigendom te kopen. De overheid heeft nu aangekondigd dat vanaf 1 januari 2022 de registratiebelasting wordt verlaagd. Concreet betaalde je nu 6% van de aankoopprijs van je woning (als het je eerste en enige huis betrof), en wordt dat nu slechts 3%. 
 

De nieuwe registratierechten in cijfers


Rekenvoorbeeld: Je vindt je droomhuis aan € 400.000. Je hebt nog geen andere woning in je bezit. Tot eind dit jaar leg je daarbovenop maar liefst € 24.000 registratierechten neer bij de notaris. Na de jaarwisseling zal dit extraatje nog ‘maar’ € 12.000 bedragen.

Ook niet onbelangrijk: wanneer je een woning aankoopt om ze ingrijpend energetisch te renoveren of zelfs slopen en herbouwen, betaal je nog maar 1% registratiebelasting. Met “ingrijpend” bedoelt men écht ook ingrijpend: we hoorden iets waaien van een EPC onder de 60, die je dan uiteraard ook uitvoerig moet aantonen.

Fraai cadeautje van de overheid, nietwaar? Wij denken ook graag van wel, maar er zitten uiteraard wel wat addertjes onder het gras. Lees je mee?
 

Wat je nog moet weten over de vernieuwde registratierechten

 

  • Deze ‘aanmoedigingsmaatregel’ geldt enkel voor wie z’n eerste en enige gezinswoning aankoopt. Het geldt dus niet voor alle andere panden, bouwgronden, bedrijfsgebouwen, tweede verblijfplaatsen,…
  • Geven met de ene hand, krijgen met de andere hand… er is iets van: de meeneembaarheid verdwijnt. Wanneer je momenteel een woning verkoopt om een andere aan te kopen, kon je een deel van de betaalde registratierechten letterlijk ‘meenemen’, of overdragen naar de aankoop van het nieuwe huis. Op die manier moest je niet telkens opnieuw een astronomisch bedrag neertellen. Dit voordeel valt vanaf januari 2022 volledig weg.
  • In addendum hieraan: tot en met 31/12/2023 zal je als koper de keuze hebben tussen OFWEL aankopen aan 3% registratierechten, OFWEL de meeneembaarheid van (een deel van) de eerder betaalde registratierechten. Wanneer je in deze periode een huis koopt, doe je er goed aan even uit te rekenen welke van beide regimes jou het minst zal kosten.
  • Het tarief voor een aankoop van ander vastgoed dan je enige eigen woning, zoals een buitenverblijf, opbrengsteigendom, bouwgrond of een woning voor je kind, stijgt van 10% naar 12%. Bijvoorbeeld: op je appartement op de zeedijk van € 400.000, betaal je vanaf 2022 € 48.000 registratierechten in plaats van de (al behoorlijk pittige) € 40.000.

 

Immo Vastima, jouw vastgoedbaken - ook in veranderende tijden


Ben je niet zeker of dit wel of niet op jouw situatie van toepassing is? Weet dat de datum van de authentieke akte wordt als referentie genomen om te bekijken of je al dan niet onder deze nieuwe regeling valt.

Heb je twijfels over al dan niet kopen, zit je met vragen of is er je iets niet duidelijk? Neem dan snel even contact op met Immo Vastima. Wij helpen je graag verder.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Eigenaar van leegstaand pand? Vermijd de hoge belasting!

Leegstaand pand in Aalst of omstreken? Vermijd hoge belastingen omwille van leegstand. Dit is hét moment om je immo te verkopen!

Wat is meeneembaarheid?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, betaal je helaas meer dan enkel de waarde ervan. Vooraleer je nieuwe huis, appartement of bouwgrond helemaal van jou is, moet je immers verkooprechten of registrati...

Erfdienstbaarheden - als je je grond moet delen

Niets zo vervelend dan de kleine lettertjes lezen, maar het kan je toch wat leed besparen. Vooraleer je een woning koopt, is het heel belangrijk om te weten of er erfdienstbaarheden op rusten. Grondig...