Registratierechten voor beginners

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen? Fantastisch! Verhuizen van woonplaats is altijd een spannende aangelegenheid - temeer omdat er ontzettend veel bij komt kijken! Ook het kostenplaatje is behoorlijk wat ingewikkelder dan het op het eerste zicht lijkt. Je betaalt een aanzienlijk stuk meer dan de eigenlijke waarde van je woonst. Hoe zit dat precies, welk bedrag verschijnt er op jouw teller en waarvoor betaal je dan juist?

Registratierechten voor beginners  

Wat zijn registratie- of verkooprechten precies?


Registratierechten zijn belastingen die de Belgische overheid heft bij de registratie van o.a. notariële akten. Telkens je investeert in een woning of bouwgrond, wil vadertje staat daar immers een graantje van meepikken.

Als koper betaal je ze aan de notaris wanneer de akte wordt ondertekend. Wanneer je met de verkoper van je nieuwe woonst een prijs overeenkomt, besluit je de verkoop alvast in een compromis. De registratie van je aankoop - en dus ook het betalen van de verkooprechten - moet binnen de 4 maanden na het ondertekenen hiervan gebeuren. Pas dan is je huis, appartement of bouwgrond helemaal en officieel van jou. Proficiat!

Hoeveel bedragen mijn registratierechten?


Het percentage van je registratierechten verschilt naargelang de regio waar je iets koopt.

Tot voor kort paste men in Vlaanderen nog het ‘groot en klein beschrijf’ toe én genoot je van een woonbonus die behoorlijk interessant was bij je belastingaangifte. Helaas, dat alles werd inmiddels afgeschaft. Alle woningen vallen nu onder eenzelfde tarief van 6% van de aankoopprijs als het je eerste huis betreft. In Brussel wordt 12,5% toegepast. Enkel in Wallonië rekent men nog met groot en klein beschrijf. Koop je een tweede verblijf, investeringsvastgoed of een bouwgrond (zelfs al wil je daarop je eerste woning neerzetten), dan betaal je 10% registratierechten.

En dan nu… de uitzonderingen!


Aah, we zouden België niet zijn als er geen resem uitzonderingen op de regels waren. Hier gaan we:

  • Als je besluit ingrijpende renovatiewerken aan je woning uit te voeren, die vooral je energieverbruik drastisch zullen laten dalen, heb je recht op maar 5% registratierechten. Bovendien heb je in dat geval ook recht op allerhande aantrekkelijke renovatiepremies. De moeite om te overwegen!
  • Koop je je eerste huis? Dan kan je genieten van € 5.600 korting op je registratierechten wanneer de aankoopprijs onder de € 200.000 blijft. In de Vlaamse rand of één van de kernsteden wordt dit bedrag verhoogd naar € 220.000. Onder de kernsteden vallen Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde. De Vlaamse rand bevat Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren. Om van deze korting gebruik te kunnen maken, moet je wel plechtig beloven dat je er binnen de 2 jaar ook effectief in gaat wonen én het je hoofdverblijfplaats wordt.
  • Moet ik registratierechten betalen bij een nieuwbouwwoning? Als je zelf aan het bouwen slaat, geldt deze regeling niet - alleen op de bouwgrond. Je betaalt bij nieuwbouw natuurlijk wel 21% BTW.
  • Er bestaat ook nog zoiets als ‘meeneembaarheid van registratierechten’. In deze blog lees je daar meer over.  

Zijn er nog vragen?


Hebben we je met dit bericht iets wijzer gemaakt wat betreft het betalen van registratierechten? Wil je graag een accurate berekening van wat je werkelijk zal betalen wanneer je een nieuwe woning koopt? Immo Vastima informeert je graag grondig en uitgebreid over alles wat met je kersverse aankoop te maken heeft. Neem gerust contact op en laat al je vragen op ons los!

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Zonnepanelen in het licht: wil je ze kopen, huren of financieren?

Nu de energieprijzen vrolijk de pan uitswingen, is de vraag naar duurzame oplossingen meer dan ooit actueel. Vooraleer je in paniek ingrijpende beslissingen neemt, helpen wij je graag bij het oplijste...

Renteloos €60.000 lenen voor je renovatie

Goed nieuws voor de enthousiaste renoveerder: vanaf 1 september 2022 kan je tot wel €60.000 renteloos lenen voor je renovatieproject. Daarmee wil de Vlaamse Regering jou een stevig duwtje in de r...

Nieuw jaar, nieuwe regels in immoland

Wie vanaf 2022 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan een resem nieuwe regels en plichten. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. Welke...