Het asbestattest: wat moet je weten?

Tot ver in de jaren ’90 werd er lustig met asbest gebouwd. In golfplaten, afvoerbuizen en schoorstenen, maar ook in vensterbanken en kozijnen. Zolang asbest goed in een ander bouwmateriaal zit verpakt, is het onschadelijk en kan je het daar in principe probleemloos laten zitten. Maar wanneer je erin gaat breken of boren komen er kankerverwekkende vezels vrij. De oplossing van de Vlaamse Regering? Zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in ieder gebouw in kaart brengen.

Het asbestattest: wat moet je weten?


Waarom een asbestattest?


Wanneer je met asbest in aanraking komt, loop je risico op een niet mis te verstane lijst ziektes en aandoeningen - de ene al wat gruwelijker dan de andere. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat hun verschijnselen meestal pas zo’n dertig à veertig jaar na de blootstelling optreden. Vooral wanneer je veel en herhaaldelijk asbestvezels hebt ingeademd, loop je het kans om ziek te worden.

Asbest is best lastig te herkennen. Het heeft een vezelige structuur en kan wit, blauw of bruin van kleur zijn, maar is vaak in een ander bouwmateriaal verwerkt. Daardoor mag je niet op de kleur of textuur afgaan om asbesthoudende producten te detecteren. Omdat asbest in het verleden in meer dan 3.500 bouwmaterialen verwerkt werd, is de aanwezigheid ervan in een oudere woning zeer waarschijnlijk.

Asbestvezels zijn gevaarlijk wanneer je ze inademt. Ze komen dan diep in je longen terecht, wat je absoluut wil vermijden. Het OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) schat ruwweg dat er alleen al in Vlaanderen nog zo’n 865.000 ton asbest in verouderde panden schuilt, dus er is nog werk aan de winkel.

 

Het doel van het asbestattest


Vanaf 23 november 2022 wordt een asbestattest een verplicht document bij de verkoop van woningen en gebouwen die gebouwd zijn voor 2001 (ook bij recht van vruchtgebruik, recht van erfpacht, opstalrecht of zakelijk recht van gebruik). Net als een EPC-certificaat, bodemattest en stookolietankattest moet je dit verslag hebben klaarliggen wanneer je iets te koop aanbiedt. Is jouw woning ge- of verbouwd vanaf 1 mei 2001, dan heb je een postinterventiedossier ter beschikking, waarin alle gebruikte materialen netjes staan opgelijst. Sinds 2000 is de toepassing van asbesthoudende materialen overigens verboden. De Vlaamse Regering streeft ernaar om tegen uiterlijk 2040 volledig asbestveilig te zijn. Ze beginnen bij het begin: het aanwezige asbest lokaliseren en vervolgens adviseren.

 

Wat is een asbestattest precies?


In een asbestattest wordt nauwgezet omschreven waar en hoeveel asbest er zich in en rond jouw pand bevindt. Daarnaast wordt er ook meegedeeld wat de staat van het asbest is en hoe deze veilig beheerd of verwijderd kan worden. Asbesthoudende materialen hoeven niet per definitie een direct gevaar te zijn, maar onder invloed van weer en wind kunnen ze alsnog kankerverwekkende vezels verspreiden. Daarom is het in ieders belang om goed geïnformeerd te zijn.

Zo’n asbestattest moet opgesteld worden door een gecertifieerd asbestdeskundige. Deze moet hiervoor het gebouw in kwestie ter plaatse komen inspecteren. Hij/zij doet de nodige vaststellingen volgens het protocol van OVAM en stuurt vervolgens zijn bevindingen door naar hen. Op basis daarvan levert OVAM jouw asbestattest af.

 

Wat nà het asbestattest?


Een asbestattest heeft een louter informerende functie. Het verplicht jou of je koper dus tot niets. Het brengt je simpelweg op de hoogte van of en waar er zich asbest bevindt en wat het mogelijke gezondheidsrisico van deze aanwezigheid is. Voorts worden er wel adviezen meegegeven voor een veilige verwijdering of welke ingrepen er zouden kunnen gebeuren voor ieders gezondheid.

Het is de bedoeling dat tegen 2032 iedere gebouweigenaar zo’n attest in zijn bezit heeft. Ben jij van plan te kopen, verkopen of verhuren en heb je vragen bij deze nieuwe regelgeving? Zoals steeds, slechts één adres: Immo Vastima.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Wat is meeneembaarheid?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, betaal je helaas meer dan enkel de waarde ervan. Vooraleer je nieuwe huis, appartement of bouwgrond helemaal van jou is, moet je immers verkooprechten of registrati...

Verhuren met stijl: eerste hulp bij woningverhuur

Wonen wordt alsmaar duurder en de vraag naar degelijke huurwoningen neemt onophoudelijk toe. Daardoor ondervinden veel kandidaat-huurders moeite bij het vinden van een geschikt huurpand.

Opzeg huurcontract en vergoeding na omzetting van een kortlopend naar 9 jaar: de regels op een rijtje

De huurder kan een huurcontract op elk moment opzeggen, met een opzeggingstermijn van drie maanden. Gedurende de eerste 3 jaar is daar een opzeggingsvergoeding aan verbonden. Die verschilt naargelang ...

5 tips voor een snellere verkoop

Download onze gids boordevol praktische tips om jou eigendom succesvol te verkopen.

Download

5 tips voor een snellere verkoop

Download onze gids boordevol praktische tips om jou eigendom succesvol te verkopen.

Download