Het einde van de fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen zijn niet alleen de uitputting nabij, ze zijn ook nog eens ontzettend belastend voor het milieu. Zodoende is het niet meer dan logisch dat er wereldwijd maatregelen worden genomen om de bevolking richting alternatieve warmte- en energieopwekkers te sturen.

It’s the end of an era: de mazoutketel gaat er weldra voorgoed uit en ook aardgas is op z’n terugweg. Welke gevolgen heeft dat voor jouw (toekomstige) woning?

Het einde van de fossiele brandstof

 

Welke maatregelen


Vlaanderen wil actief meebouwen aan een klimaatneutraal Europa. Daarom moeten tegen 2050 alle woningen en panden energiezuinig zijn. Vanaf 2022 wordt een nieuwe aardgasaansluiting plots een pak duurder. Voor nieuwbouwwoningen en verkavelingen worden vanaf 2026 simpelweg geen aardgasaansluitingen of -ketels meer toegestaan. Er wordt momenteel nog bekeken of het vanaf 2023 mogelijk is om een aardgasinstallatie toe te laten in die vorm van een hybride warmtepomp.

Stookolie is er nog veel erger aan toe: vanaf 2021 stopt de plaatsing van mazoutketels en mogen er ook geen tweedehands exemplaren meer geplaatst worden. Vanaf 2035 mogen stookolieketels niet eens meer verkocht worden. Voor het Brussels gewest gaat die maatregel al in voege vanaf 2025. Verwarm jij nog op mazout? Bereid je dan terdege voor op een alternatief energietype.

 

Wat verandert er?


Uiteraard wil de Vlaamse Overheid mensen niet plotsklaps voor een voldongen feit stellen. Gedurende deze overgangsperiode wordt er actief aan sensibilisering en kennisdeling gedaan. Het aantal valabele alternatieven voor hernieuwbare energie breidt alsmaar uit en het wordt veel makkelijker om ze te verkrijgen. Zo kan je zonnepanelen nu ook aankopen op krediet of ze maandelijks huren.

Wanneer je een energieverslindende woning koopt waarvan de akte verlijdt na 1 januari 2023, hangt er je een renovatieplicht boven het hoofd. Is dat een straf? Eigenlijk niet, want met de fors stijgende energieprijzen kan je bijna niet meer buiten degelijke isolatie heen. Je wordt dus uitbundig aangemoedigd om te investeren in dak- muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een hernieuwbare energieboiler en een energiezuinige condensatieketel.

Jazeker, dat vraagt een inspanning van de portemonnee, maar het draagt natuurlijk direct bij tot je wooncomfort én het verlaagt je energiefacturen drastisch. Bovendien stijgt de waarde van je woning er aanzienlijk mee.

 

Groene alternatieven


Hoe moet het dan wel? De laatste jaren heeft de warmtepomp steeds aan populariteit gewonnen, omdat ze zo milieuvriendelijk en voordelig is. Ze haalt immers haar energie uit hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, water en aarde en injecteert deze vervolgens in je warmte-installatie.

Voor een warmtepomp betaal je tussen de €5.000 en de €20.000, wat best even slikken is. Via de vele premies van de Vlaamse Overheid kan je dit mogelijk wat verlichten. Hou bij deze investering ook in gedachten dat een warmtepomp een uitstekend rendement heeft: de installatie betaalt zich meestal op minder dan 10 jaar terug.

Ook zonnepanelen blijven een verstandig idee. Omdat ook hier de aankoopprijs mogelijk de grootste drempel vormt, kan je ze tegenwoordig ook huren of op krediet aankopen.

 

Wat is de impact op de immomarkt?


Zijn woningen met een slechte EPC-score dan nu niet meer het aanlopen waard? Absoluut wel! Als je het ons vraagt is dit een prachtig tijdperk om je te ontfermen over een verouderd pand. Je geniet immers van talloze premies en subsidies, renteloze renovatieleningen en andere aanmoedigingen. Dit geldt voor alle woningen met een D-score of minder, waarvan jij kan aantonen dat je ze herwerkt hebt tot een C-score of beter. Hou daarbij de langetermijnplannen van de Vlaamse Overheid in gedachten: tegen 2050 zullen alle woningen een A+label moeten hebben. Ook wordt er een verlaagd btw-tarief toegepast voor je verbouwing van een oudere woning. Wanneer je besluit een pand ingrijpend te renoveren, moet je maar 1% registratierechten ophoesten.

Dé moment, zeg je? Zeer zeker. Laat daarom geen enkel buitenkansje meer aan je aandacht ontsnappen. Krijg onze nieuwe panden meteen als eerste in je mailbox door je in te schrijven op volgende link: Blijf op de hoogte of verkoop je huis / appartement met Vastima: Verkopen.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Welkom op onze nieuwe website!

Het jaar 2020 staat integraal in het teken van grootschalige veranderingen. Voor iedere stiel, op elk vlak, voor elk van ons. Het vertrouwde werd omgegooid en vanzelfsprekendheden werden schaars of ve...

Alles over de gratis verzekering gewaarborgd wonen

Het zal je maar overkomen: je bent de trotse eigenaar van een pand en betaalt iedere maand netjes je woonkrediet af. Niets aan de hand, tot je op een dag plotsklaps ernstig ziek wordt of je job verlie...

Zonnepanelen in het licht: wil je ze kopen, huren of financieren?

Nu de energieprijzen vrolijk de pan uitswingen, is de vraag naar duurzame oplossingen meer dan ooit actueel. Vooraleer je in paniek ingrijpende beslissingen neemt, helpen wij je graag bij het oplijste...

Ik wil een huis verkopen in

Ik wil een appartement verkopen in

Ik wil immo verkopen in

Ik wil een gratis schatting in