Zonnepanelen in het licht: wil je ze kopen, huren of financieren?

Nu de energieprijzen vrolijk de pan uitswingen, is de vraag naar duurzame oplossingen meer dan ooit actueel. Vooraleer je in paniek ingrijpende beslissingen neemt, helpen wij je graag bij het oplijsten van de verschillende mogelijkheden en de respectievelijke voor- en nadelen. Wist je bijvoorbeeld al dat je zonnepanelen ook kan huren of kan financieren met een krediet?

Zonnepanelen in het licht: wil je ze kopen, huren of financieren?

 

Zonnepanelen huren


Jazeker, dat kan! Zowel Brico als Earth bieden een huurcontract voor zonnepanelen aan, met een minimale huurperiode van 20 jaar. Wil je voor die tijd opzeggen, dan betaal je een demontagevergoeding. Wanneer je looptijd erop zit en je niet wil verlengen, worden de zonnepanelen verwijderd. Wij vinden het echter reëel dat je na 20 jaar je situatie weer wil (of moet?) herbekijken. Door de voortdurende technologische ontwikkelingen op vlak van duurzaamheid en ecologie is de kans bijzonder groot dat er tegen dan een aantal nieuwe en mogelijk interessantere oplossingen op de markt zijn.

Deze huurformule van Brico en Earth bestaat uit een heldere overeenkomst waarbij je enkel een maandelijks bedrag betaalt. Hierin zitten de geplaatste materialen begrepen en ook de verzekering, de financiering en de onderhoudskosten.

Installateur Futech biedt ook een soort huurcontract aan, waarbij het eerder een soort leasingformule betreft. Je betaalt bij de installatie dan een opstartbedrag, dat je over een contractduur van 20 jaar, elk jaar voor 1/20 terugbetaalt.

 

… of liever zonnepanelen kopen?


Zoals dat voor iedere investering geldt: in totaal betaal je altijd minder voor een product wanneer je het aankoopt dan wanneer je huurt. Daardoor verhoogt dus ook de gemiddelde jaarlijkse besparing die zonnepanelen je opleveren. Daartegenover staat dat je het aankoopbedrag wel meteen moet neertellen. Een simulatie leert ons dat een gemiddelde installatie van zonnepanelen uit 14 exemplaren bestaat. Dat komt neer op een slordige €7.000 investering. Na je aankoop ben je als koper volledig zelf verantwoordelijk voor je geïnstalleerde zonnepanelen. Het onderhoud, eventuele herstellingen of aanpassingen zijn dus ook voor jouw rekening.

Wat voor jou het interessantste is, is volledig afhankelijk van je verwachtingen en mogelijkheden. Snel rekenwerk met dezelfde zonnepanelen van Brico: je huurt ze aan €70 per maand. Over een looptijd van 20 jaar betaal je in totaal €16.800. Dat is natuurlijk wel een aanzienlijk verschil met de aankoopprijs.

 

Zonnepanelen met financiering


Wél zin in aankopen, geen zin om duizenden euro’s op de toonbank leggen? Dan is een financiering met krediet misschien een goede oplossing voor jou. Je hebt in deze formule immers geen startkapitaal nodig en je kan je betalingen over een bepaalde periode spreiden. Dat is in vergelijking met huren, gezien over de totale levensduur van je zonnepanelen, een stuk goedkoper. Net als bij een huurcontract leg je bij de ondertekening de maandelijkse prijs van je elektriciteit voor een lange periode vast - wat in deze tijden best interessant kan zijn.

Waar zit het addertje? In de ‘opgelet, geld lenen kost ook geld’. Ook hier zal je bij het vergelijken, moeten vaststellen dat een éénmalige aankoop nog altijd het voordeligst is. Bovendien liggen de maandelijkse bedragen nog wel wat hoger dan wanneer je huurt. Laten we dat even staven met cijfers: wanneer je alweer diezelfde 14 zonnepanelen van Brico financiert bij KBC, kan dat maximaal op 42 maanden en betaal je telkens zo’n €174. Je betaalt over die looptijd €228 rente op je lening, wat betekent dat je in totaal ongeveer €7.306 betaalt voor je zonnepanelen.

In dit model ben je tot slot ook volledig eigenaar van je installatie, waardoor je zelf instaat voor herstel- en onderhoudskosten.

 

Keuzestress?


Één ding is zeker: of je zonnepanelen nu huurt of koopt, je zal altijd minder elektriciteit van het net moeten afnemen. Daardoor zal je elektriciteitsfactuur aanzienlijk dalen en is het concept beslist het overwegen waard. Kiezen voor de vergroening van je woning en energiezuinige maatregelen is steeds een flinke investering die zichzelf na verloop van tijd beslist terugbetaalt.

Ben je met het lezen van dit artikel helemaal klaar om een weloverwogen besluit te nemen? Fantastisch! Heb je toch nog wat extra vragen? Dan staan wij met plezier voor je klaar.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

5 opties om met gestegen rente om te gaan

De rente op woonkredieten is verdubbeld sinds begin dit jaar. Dat betekent duizenden euro’s extra aan afbetaling. Welke opties heb je om de gestegen kostprijs te verzachten?

Het asbestattest: wat moet je weten?

Tot ver in de jaren ’90 werd er lustig met asbest gebouwd. In golfplaten, afvoerbuizen en schoorstenen, maar ook in vensterbanken en kozijnen. Zolang asbest goed in een ander bouwmateriaal zit v...

Je woning kopen of renoveren aan 6% BTW?

Er is goed en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat je vanaf dit jaar nieuwbouw kan kopen aan een schampere 6% BTW. Het slechte nieuws is dat daar uiteraard weer heel wat kleine lettertjes bij ...