Een nieuw jaar, nieuwe regels voor 2025 in vastgoedland
Een nieuw jaar brengt gewoonlijk heel wat nieuwe regels met zich mee op vastgoedvlak. We zetten hieronder de voornaamste graag op een rij.
Wijzigingen omtrent verkooprechten
De verkooprechten voor de enige eigen woning werden verlaagd van 3% naar 2% sinds 1 januari 2025. De tariefwijziging is van toepassing op verkoopovereenkomsten gesloten sinds 1 januari van dit jaar, of, op authentieke akten verleden sinds 1 januari van dit jaar wanneer de verkoopovereenkomst waarop de akte betrekking heeft gesloten is voor 1 januari 2025.
Bij de aankoop van een enige eigen ‘bescheiden’ woning kan u, naast het verlaagd tarief, van een extra vermindering genieten. Er moet voldaan zijn aan de voorwaarden voor het verlaagd tarief van een enige eigen woning en om de aankoop van een bescheiden woning met een maximale aankoopprijs. Voor woningen die niet gelegen zijn in kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel bedraagt dit 220.000,00 EURO, voor woningen die gelegen zijn in kernsteden, zoals Aalst, of de Vlaamse Rand rond Brussel bedraagt dit 240.000,00 EURO. De rechtenvermindering werd aangepast van 2.800,00 EURO naar 1.867,00 EURO.
Het tarief voor de aankoop van de enige eigen woning met verbintenis tot een ingrijpende energetische renovatie steeg van 1 naar 2%. Het ijkpunt hiervoor is de datum van ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst. Wie die voor 1 januari ondertekende, geniet nog het 1%-tarief.
Versoepeling renovatieplicht
Wie sinds 2023 een energieverslindend huis of appartement kocht (label E of F), moest dit binnen de 5 jaar verbouwen tot minstens label D bereikt wordt. Het verstrengingspad (vanaf 2028 verplicht naar label C, in 2035 naar label B en in 2045 naar label A) werd afgeschaft waardoor de renovatieplicht beperkt blijft tot label D. De termijn om de werken uit te voeren wordt met een jaar opgetrokken, van vijf naar zes jaar.
Overgangsregeling verlaagd btw-tarief sloop en heropbouw met 6 maanden verlengd
Voor de bouwprojecten die vandaag onder de overgangsregeling voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% vallen, wordt een verlenging van zes maanden voorzien tot en met 30 juni 2025.
Het regime waarbij bouwheren in 32 centrumsteden 6% btw konden toepassen op de afbraak en heropbouw van privéwoningen, indien de omgevingsvergunning vóór 1 januari 2024 moest zijn aangevraagd, zou normaal eind 2024 aflopen maar ook hier werd de overgangsperiode verlengd tot 30 juni 2025.
Geen korting meer op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen
Momenteel bestaat er een vermindering van de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie of bij (gedeeltelijke) herbouw, afhankelijk van het E-peil dat behaald wordt. Deze verminderingen worden stopgezet voor bouwvergunningen vanaf 1 oktober 2025. Voor vergunningen aangevraagd vóór 1 oktober 2025 blijft de huidige regeling gelden. Verminderingen die al toegekend werden, blijven geldig voor de resterende periode.
Premiepercentages van Mijn VerbouwPremie dalen
De Mijn VerbouwPremie is een premie van de Vlaamse overheid om wie renoveert of energiebesparende werken uitvoert, te ondersteunen. Voor premieaanvragen sinds 1 januari 2025 dalen de percentages (voor eigenaar-bewoners) voor de laagste en middelste inkomenscategorieën van maximaal 50% en 35% van het factuurbedrag naar 35% en 25%. De premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers blijft in 2025 behouden.
Hogere EPC-labelpremies voor aanvragers met laag of gemiddeld inkomen
De EPC-labelpremie is een ondersteuningsmiddel voor wie grondige energiebesparende werkzaamheden uitvoert in een woning of appartement waardoor een beter EPC-label wordt bereikt. Sinds 2025 werden de premiebedragen verhoogd. Wie een huis van energieniveau F naar C renoveert, ontving voorheen een EPC-labelpremie van 2.500 euro. Sinds 6 januari is dit een bedrag tussen 2.000 en 3.500 euro. Wie een huis van energieniveau F helemaal naar A brengt, ontving voorheen 5.000 euro. Sinds dit jaar is dit een bedrag tussen 4.000 en 7.000 euro.
De premiehoogte voor eigenaar-bewoners wordt daarnaast inkomensafhankelijk gemaakt naar analogie met de inkomenscategorieën uit de Mijn VerbouwPremie. Tot slot moet de premie sinds dit jaar worden aangevraagd via Mijn VerbouwLoket in plaats van via Fluvius. Meer info kan je hier vinden.