Je woning kopen of renoveren aan 6% BTW?

Er is goed en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat je vanaf dit jaar nieuwbouw kan kopen aan een schampere 6% BTW. Het slechte nieuws is dat daar uiteraard weer heel wat kleine lettertjes bij komen kijken. Gelukkig voor jou wil Vastima met veel toewijding voor jou alles helder op een rijtje zetten.

Je woning kopen of renoveren aan 6% BTW?  

Procenten en data


Tot eind vorig jaar mocht je nog de volle 21% BTW neertellen voor iedere verbouwing, nieuwbouw of sloop. Omdat wonen in ons land al duur genoeg uitvalt, werd er besloten daar verandering in te brengen. Per 1 januari 2021 betaal je in heel België nog slechts 6% BTW voor de realisatie van een dergelijk project. Wees er echter tijdig bij: de maatregel eindigt alweer op 31 december 2022. Je hebt dus exact twee jaar de tijd om mee op de kar te springen.
 

BTW-tarief van 6% bij renovatie


Denk je aan een verbouwing van je huidige woning of zag je een bestaand pand dat je aan een grondige opfrisbeurt wil onderwerpen? Dan kan je sinds kort renoveren aan 6% BTW-tarief, op voorwaarde dat je aan de volgende regels voldoet:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar;
 • Het gaat om een privéwoning die je als enige, eigen woning gebruikt;
 • De werken worden rechtstreeks aan jou als eindgebruiker gefactureerd;
 • De levering en plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.


BTW-tarief van 6% bij nieuwbouw


 • Het gaat om een privéwoning die je als enige, eigen woning gebruikt;
 • De bewoonbare oppervlakte moet kleiner zijn dan 200m²;
 • Je belooft plechtig deze woning minstens 5 jaar te bewonen;
 • De datum van de factuur telt als maatstaf.

Wil je je nieuwbouw op een andere plek neerzetten als diegene die je sloopt? Dat mag! Zolang je nieuwe woonst op hetzelfde perceel staat, heb je recht op het verlaagde BTW-tarief. Let daarbij wel op dat je geen bouwovertredingen begaat. Wil je voor een stuk bouwen op een ànder perceel dat nog onbebouwd is? Ook dat is mogelijk, zolang je voor minstens 50% op de vroegere bebouwde grond gaat bouwen. Op een volledig onbebouwde grond geldt deze tariefverlaging helaas niet.

De 200 m²bewoonbare oppervlakte wordt berekend door de optelsom van de oppervlakte van alle woonvertrekken: keuken, woonkamer, eetkamer, slaapkamer, bewoonbare zolder- en kelderruimte, bureau en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes, op voorwaarde dat ze een minimumoppervlakte hebben van 4 m² en een minimumhoogte van 2 meter.
 

Wat moet ik hiervoor ondernemen?


Om te genieten van deze tariefverlaging moet je bij het BTW-kantoor een verklaring afleggen. Zowel de verkoper als jij als verkrijger vermelden alle gegevens en data en ondertekenen het document. Dit doe je voor de factuur of (bij een verkoop op plan) voor terbeschikkingstelling - de voorlopige oplevering dus. Je legt op het BTW-kantoor de volgende documenten voor:

 • alle aannemingscontracten
 • jullie compromis of akte
 • de omgevingsvergunning.
 

Even rekenen


Altijd handig: een concreet voorbeeld! Sam en Lina worden verliefd op een stuk grond, prachtig gelegen, waarop een bouwvallige schuur prijkt. Met de schuur zelf valt niets meer te beginnen, maar het perceel leent zich uitstekend voor het vestigen van hun droomhuis.

De afbraak van de schuur wordt geschat op € 80.000. De bouw van hun woning zou ongeveer € 250.000 kosten. Beide bedragen zijn excl. BTW. Tot eind 2020 zou het als volgt gaan:
- € 16.800 BTW op de afbraak
- € 52.200 BTW op de woning (beide aan 21%)
Opgeteld: € 69.300 voor Vadertje Staat.

Nu - zijnde dit en volgend jaar - ziet de rekening er heel anders uit:
- € 4.800 BTW op de afbraak
- € 15.000 BTW op de woning (beide aan 6%)
Opgeteld: € 19.800

Dankzij de nieuwe regeling kunnen Sam en Lina op dit moment maar liefst € 49.500 op zak steken. Daar wordt niemand kwaad van, toch?
 

Belangrijke kanttekeningen


De moeite om aan te denken: het verlaagde BTW-tarief is enkel van kracht op de afbraak- en bouwwerken zelf. Haal je er een architect, ingenieur, stabiliteitsdeskundige of andere specialist bij, dan geldt op diens factuur nog steeds het tarief van 21%.

Verlies vooral niet uit het oog dat deze maatregel in het leven werd geroepen voor je enige en eigen woning. Panden aankopen om ze vervolgens door te verkopen of weg te schenken valt niet onder deze tariefverlaging. Zelfs een erfenis telt niet mee.

Zowel appartementen als huizen komen in aanmerking, zolang je de woning maar daadwerkelijk gebruikt om jezelf er te vestigen. Dat betekent ook dat de hoofdbestemming van het pand echt ‘wonen’ moet zijn. Voor bedrijfs- en kantoorgebouwen of winkels geldt het dus niet. Wel mag je een stukje van het pand gebruiken om er je zelfstandige activiteit in uit te oefenen. Wil je een huis kopen en een praktijkruimte inrichten: prima mogelijk.
 

Zijn er nog vragen?


Hebben we het ingewikkelde kluwen met dit bericht toch een beetje helpen ontrafelen? Spreekt het jou of jullie ook wel aan om gebruik te maken van deze tijdelijke verlaging? Begrijpen wij volkomen. Heb je nog vragen, wil je een actieve zoekactie naar een geschikt pand of perceel, wil je wat verduidelijking? Slechts één adres: immo Vastima. Geef ons gerust een seintje, wij helpen je graag verder.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Kies je voordeel: registratierechten meenemen of lagere belastingen bij je koopwoning?

Meeneembaarheid of lagere registratierechten bij het kopen van een woning: wat is het voordeligst? Alle informatie gedurende de overgangsperiode (tot 2024) vind je hier. Wij zetten graag voor jou alle...

Teruggave van verkooprechten?

Ben je van plan je woning te verkopen? Heb je weleens gehoord dat je in dat geval misschien recht hebt op een teruggave van verkooprechten (of registratierechten)? Of dat op jou van toepassing is...

Een A-label voor je woning op de goedkoopste manier

Dat je met de huidige energieprijzen maar beter in een goed geïsoleerde woning leeft, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Dat er per 1 januari van 2023 een renovatieverplichting w...

Ik wil een huis verkopen in

Ik wil een appartement verkopen in

Ik wil een immo verkopen in

Ik wil een gratis schatting in