Kosten bij het kopen van een woning: Wat moet je weten?
Bij het kopen van een woning of ander vastgoed komt er veel meer kijken dan alleen de aankoopprijs. Naast de kosten voor de woning zelf, moet je rekening houden met verschillende andere kosten die nodig zijn om de aankoop te voltooien en de woning daadwerkelijk jouw eigendom te maken.
De eerste en meest voor de hand liggende kosten zijn de registratierechten, ook wel bekend als verkooprechten of registratiebelasting. Dit is een belasting die je betaalt aan de overheid bij de aankoop van vastgoed en het bedrag wordt berekend als een percentage van de aankoopprijs. In België hangen de tarieven voor registratierechten af van de regio, de locatie van het pand of het je eerste woning is.
Als je een nieuwbouwwoning koopt, geldt in plaats van registratierechten BTW. Dit betekent dat je btw betaalt over de prijs van de woning en, indien van toepassing, ook op de bijhorende bouwgrond. Als je zowel de woning als de bouwgrond van dezelfde verkoper op hetzelfde moment koopt, betaal je alleen btw. Als je de grond apart koopt, betaal je registratierechten op de bouwgrond.
Een andere belangrijke kostenpost zijn de notariskosten. De notaris speelt een essentiële rol bij de aankoop van een woning omdat hij de nodige documenten opstelt en de transactie officieel maakt. De kosten van de notaris zijn wettelijk vastgelegd en bestaan uit het ereloon, dat een percentage is van de waarde van de woning, en administratieve kosten voor bijvoorbeeld opzoekingen, het controleren van kadastrale gegevens en het betalen van zegelrechten. Daarnaast moet je ook btw betalen over de notariskosten.
Naast de kosten voor de woning zelf en de notariskosten, komen er vaak ook kosten voor dehypothecaire lening bij kijken. Wanneer je een lening afsluit, betaal je dossierkosten aan de bank en er kunnen extra kosten zijn voor het laten schatten van de woning. Als de lening een hypotheek betreft, moet je ook een bedrag betalen voor het inschrijven van de lening bij het hypotheekkantoor.
Het is belangrijk om al deze kosten goed in kaart te brengen voordat je de beslissing neemt om een woning te kopen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en kun je ervoor zorgen dat je voldoende budget hebt om zowel de woning als de bijkomende kosten te dekken. Door goed voorbereid te zijn, kun je met een gerust hart je nieuwe woning kopen.