Alles over de gratis verzekering gewaarborgd wonen

Het zal je maar overkomen: je bent de trotse eigenaar van een pand en betaalt iedere maand netjes je woonkrediet af. Niets aan de hand, tot je op een dag plotsklaps ernstig ziek wordt of je job verliest. Opeens blijkt die afbetaling toch een onmogelijk gegeven en de paniek slaat toe. Wat nu?

Sloot je al een Verzekering Gewaarborgd Wonen af? Want in dat geval is er niets aan de hand. Sta ons toe even toe te lichten waarom dit gegeven voor iedereen interessant is!

Alles over de gratis verzekering gewaarborgd wonen


Wie komt in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen?


Iedereen die een hypothecair krediet afsloot en minstens 12 maanden werkt, kan voor 10 jaar een gratis verzekering afsluiten. Deze helpt je je woonlening af te lossen wanneer je voor een onverhoopt scenario komt te staan: onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In detail:
  • Wanneer je volledig én onvrijwillig werkloos wordt en een uitkering geniet van de RVA;
  • Wanneer je onvrijwillig je zelfstandige activiteit moet stopzetten en een overbruggingsrecht of werkloosheidsuitkering ontvangt op basis van een vroegere tewerkstelling;
  • Wanneer je een tegemoetkoming van het RIZIV ontvangt wegens arbeidsongeschiktheid.
Naast deze uitkering mag je (logischerwijs) geen andere beroepsinkomsten ontvangen, wil je op de gratis verzekering beroep doen. Tijdelijke of technische werkloosheid, of tijdelijke sluiting van je zaak, komen eveneens niet in aanmerking.


Hoe sluit je de gratis verzekering gewaarborgd wonen af?


Om beroep te doen op deze gunst moet je bij het afsluiten van de verzekering minstens 12 opeenvolgende maanden aan het werk zijn, hetzij als werknemer, hetzij als zelfstandige. Ook moet je volledig arbeidsgeschikt zijn geweest voor deze volledige periode van 12 maanden. Voor zwangerschaps- en borstvoedingsverlof geldt een uitzondering.

Uiteraard moet je een hypothecaire lening hebben lopen, voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning. Plaats je een nieuwbouw? Dan geldt de datum waarop het geld voor de bouw daarvan ter beschikking wordt gesteld als startdatum. In sommige gevallen wordt de lening voor de bouwgrond mee in aanmerking genomen. Daarover kan Wonen-Vlaanderen je alles vertellen.

Je moet de verzekering aanvragen binnen het jaar nadat je het geld ter beschikking kreeg.


Wat houdt de gratis verzekering gewaarborgd wonen precies in?


Het bedrag dat je effectief zal ontvangen is uiteraard afhankelijk van je inkomensverlies, je maandelijkse betaling en de duur van je werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maximaal kan de tegemoetkoming €500 per maand bedragen, met een uitzondering van €600 voor mensen met een laag inkomen die een woning bouwen onder de E70-energienorm.

Dit bedrag neemt af naarmate je langer een tegemoetkoming krijgt. Je kan maximaal 36 maanden een tussenkomst krijgen. Als er onderbrekingen in deze periode, worden de verschillende periodes bij elkaar opgeteld.

Je krijgt de tegemoetkoming niet op je rekening gestort: het bedrag wordt rechtstreeks aan je kredietverstrekker betaald.

Hou ook rekening met een wachtperiode van 3 maanden, waarin je uiteraard ononderbroken arbeidsongeschikt/volledig werkloos bent.


Goed om te weten bij de gratis verzekering gewaarborgd wonen


Welkom in België, waar de kleine lettertjes altijd even een extra blik verdienen! Gelukkig lees jij deze blog en vlooide Immo Vastima deze alvast voor je uit:
  • De woning waarvoor je deze verzekering afsluit moet je enige woning zijn. Ook je mede-ontleners mogen geen volle eigenaar zijn van een andere woning (tenzij deze ongeschikt is)
  • De woning moet je hoofdverblijfplaats zijn of heel binnenkort worden. Je kan de tegemoetkoming pas krijgen als je in de woning gedomicilieerd bent.
  • De woning moet in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn. Voor je luxe-appartement in Marbella gaat deze vlieger niet op.
Ook niet onbelangrijk: de geschatte verkoopwaarde van je woning mag niet hoger zijn dan: Er zijn geen inkomensgrenzen voor de aankoop en renovatiewerken. Voor nieuwbouw zijn die er wél. Als deze de energieprestatienorm E70 niet behaalt en je belastbaar inkomen (van alle ontleners samen) hoger is dan deze bedragen, kan je deze verzekering niet afsluiten:
  • €51.840 als alleenstaande
  • €74.050 voor wettelijk of feitelijk samenwonenden of alleenstaande met een persoon ten laste. Per persoon ten laste wordt dit bedrag verhoogd met €4.150.


Waar kan je deze verzekering aanvragen?


Vanaf 1 januari 2023 vraagt u de Verzekering Gewaarborgd Wonen bij het Vlaams Woningfonds aan. U doet een aanvraag dan digitaal via de website van het Vlaams Woningfonds.

Opgelet: uw aanvraag moet gebeuren binnen het jaar na de eerste of enige kapitaalsopname van de lening.


Zijn er nog vragen?


Neem dan even contact op met Wonen-Vlaanderen of stel je vraag aan Immo Vastima. Wij helpen je graag verder! !

Voorgenoemde bedragen kunnen afwijken van de actuele bedragen. Check daarom steeds vlaanderen.be/verzekering-gewaarborgd-wonen.

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Wat is meeneembaarheid?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, betaal je helaas meer dan enkel de waarde ervan. Vooraleer je nieuwe huis, appartement of bouwgrond helemaal van jou is, moet je immers verkooprechten of registrati...

Het einde van de fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen zijn niet alleen de uitputting nabij, ze zijn ook nog eens ontzettend belastend voor het milieu. Zodoende is het niet meer dan logisch dat er wereldwijd maatregelen worden genome...

Van A+ tot G: alles over het EPC

Wanneer je een woning wil verkopen of verhuren, komt daar heel wat administratie aan te pas. Attesten, formulieren en één van de belangrijkste: het energieprestatiecertificaat - kortweg ...