Waarom moet je een voorschot betalen bij de aankoop van een woning?
Bij de aankoop van een woning in België is het gebruikelijk om een voorschot of waarborg te betalen. Dit voorschot is een belangrijk onderdeel van de koopovereenkomst en biedt zowel voor de koper als de verkoper een zekere bescherming. Hoewel de wet geen verplichting oplegt om een voorschot te betalen, is het een praktijk die helpt om de ernst van beide partijen te waarborgen. Maar waarom is het precies nodig en hoe werkt het?
Voorschot of waarborg? Soms wordt er gesproken van een 'waarborg' in plaats van een voorschot. Het juridische verschil tussen beide is subtiel, maar belangrijk. Een waarborg is geen betaling van een deel van de koopprijs, maar een garantstelling die de koper beschermt. In tegenstelling tot een voorschot, dat bij de verlijden van de notariële akte een onderdeel wordt van de uiteindelijke betaling, blijft een waarborg eigendom van de koper totdat de verkoop officieel doorgaat. Het wordt pas als voorschot beschouwd wanneer de notariële akte is ondertekend.
Een voorschot is een voorafbetaling die de koper doet op de uiteindelijke aankoopprijs van de woning. Meestal ligt het voorschot tussen de 5% en 10% van de overeengekomen koopprijs. Het gaat hierbij om een bescherming voor zowel koper als verkoper. De betaling van het voorschot laat zien dat de koper serieus is in zijn aankoopintentie. Dit bedrag wordt veiliggesteld op een derdenrekening bij Vastima, wat betekent dat het niet direct aan de verkoper wordt overgemaakt. Hierdoor wordt het geld beschermd tegen mogelijke schulden van de verkoper of onvoorziene omstandigheden, zoals een faillissement.
Voor de verkoper kan het voorschot fungeren als een soort schadevergoeding als de koper besluit af te zien van de koop. Het voorschot toont ook de serieuze intentie van de koper, waardoor de verkoper zich beschermd voelt tegen de mogelijkheid dat de koper de koopprijs niet betaalt op het moment van de akte.
Voorbeeld
Stel, je koopt een woning voor 250.000 euro. Het voorschot bedraagt 10%, oftewel 25.000 euro. Dit bedrag wordt op de derdenrekening van Vastima gestort en is veilig totdat alle juridische controles en documenten in orde zijn. Mocht de verkoop om een geldige reden niet doorgaan, krijg je dit voorschot terug. Als de verkoop wel doorgaat, wordt het voorschot verrekend bij de uiteindelijke betaling van de woning.