Wat is onroerende voorheffing en wie moet deze betalen?
De onroerende voorheffing, voorheen bekend als grondlasten, is een belasting die jaarlijks verschuldigd is door de persoon die op 1 januari van een bepaald jaar eigenaar is van een onroerend goed zoals een woning, appartement of grond. Het gaat om een belasting die betrekking heeft op het lopend jaar, in tegenstelling tot de inkomstenbelasting die gebaseerd is op de inkomsten van het voorafgaande jaar.
Iedereen die eigenaar is van een onroerend goed, zoals een woning of een stuk grond, moet deze belasting jaarlijks betalen. Dit geldt niet alleen voor de eigenaar die zelf in het pand woont, maar ook voor verhuurders, vruchtgebruikers of opstalhouders.
Het kadastraal inkomen (KI) is geen daadwerkelijk inkomen, maar een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed wordt toegekend, ongeacht of het pand verhuurd wordt of niet. Het KI geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed en vormt de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing. Het KI wordt jaarlijks geïndexeerd en is dus een gemiddelde schatting van wat het netto-inkomen zou zijn als het pand zou worden verhuurd.
De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI). Dit inkomen wordt, zoals eerder genoemd, jaarlijks geïndexeerd om de economische realiteit en inflatie te weerspiegelen. Het KI is dus een schatting van het potentiële huurinkomen van een onroerend goed, wat helpt bij de berekening van de onroerende voorheffing.