Wat is een verkoopovereenkomst of compromis en wat is het verschil met een notariële akte?
Een verkoopovereenkomst, ook wel compromis van verkoop genoemd, is het contract dat wordt ondertekend zodra koper en verkoper het eens zijn over de verkoopprijs en de voorwaarden van de verkoop. Ondanks de naam is een voorlopige verkoopovereenkomst maar wel bindend. Dit betekent dat zowel de koper als de verkoper verplicht zijn om de afspraken na te komen die in de overeenkomst zijn vastgelegd. De overeenkomst bevat alle details over de verkoop en is daarmee juridisch bindend, ook voor de notaris die later de officiële akte zal opstellen.
De notariële akte of authentieke akte is het officiële document dat de verkoop van een woning officieel maakt. Dit is een wettelijk vereiste stap. De notaris zorgt ervoor dat de akte wordt ingeschreven bij het hypotheekkantoor en vanaf dat moment is de verkoop definitief en wordt de nieuwe eigenaar officieel geregistreerd. Het is pas nadat deze akte is opgemaakt dat de koper de woning volledig in eigendom krijgt.
Voorbeeld
Stel je voor dat je een woning koopt en de verkoopovereenkomst is getekend. Jij en de verkoper hebben de prijs en de voorwaarden afgesproken en je hypothecaire lening is goedgekeurd. De notaris stelt daarna de notariële akte op, die de verkoop officieel maakt en ervoor zorgt dat jij de wettelijke eigenaar wordt van de woning. Zonder deze laatste stap blijft de verkoop enkel vastgelegd in de voorlopige verkoopovereenkomst, maar is de eigendomsovergang nog niet definitief.