Een A-label voor je woning op de goedkoopste manier

Dat je met de huidige energieprijzen maar beter in een goed geïsoleerde woning leeft, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Dat er per 1 januari van 2023 een renovatieverplichting wordt ingevoerd voor gebouwen met een slechte EPC-score is een nieuwigheid. Hoe maak je van jouw woning een A-label-waardige warme plek? Immo Vastima legt uit!

Een A-label voor je woning op de goedkoopste manier


Renoveren wordt een must


Momenteel wordt er vanuit verschillende hoeken aan onze mouw getrokken om actief aan vergroening en duurzaamheid te doen. Enerzijds zitten we met een gigantische prijsstijging voor gas en elektriciteit, anderzijds moeten we allemaal ons steentje bijdragen om ecologischer te gaan leven. Onze planeet moet nog een hele tijd mee en energie is een kostbaar iets. Daarom staat in het Vlaamse klimaatakkoord het één en ander bepaald rondom niet-energiezuinige panden.

Wanneer je een woning aankoopt waarvan de akte na 1 januari 2023 verlijdt, geldt er een renovatieverplichting wanneer je woning een EPC-label van D of slechter heeft. Deze verplichting houdt in dat je binnen de 5 jaar na de akte een renovatie moet uitvoeren met een energiezuinig karakter. Concreet betekent dit dat je EPC-scoren minstens C moet zijn - en liefst nog wat beter, natuurlijk.
 

Je EPC-score verbeteren


Om je woning energiezuiniger te maken, moet je flink aan het isoleren slaan en een goed doordachte keuze maken omtrent duurzame bronnen.

Waarmee je altijd EPC-winst zal scoren is een degelijke dakisolatie. Warme lucht stijgt, dus hou ze bij waar ze dreigt te ontsnappen. Daarmee kan je zomaar even 35% energie besparen. Voor een voldoende isolatiegraad van je dak mag je rekenen op een investering tussen de 50 en 175 EURO per m2 - uiteraard afhankelijk van welke isolatie er nu al aanwezig is.

Daarnaast doe je er goed aan om te investeren in een alternatieve energie-opwekker. Een warmtepomp is in veel gevallen een goede oplossing, maar ook zonnepanelen zijn nog steeds beslist de moeite waard. Wist je trouwens al dat je deze ook kan huren of op krediet kan aankopen?
 

Denk aan de toekomst


Jazeker, die van onze planeet en die van je nageslacht, maar ook aan je investeringen en hoe de wijzigende wetgeving eruit zal zien. Renoveren vraagt weliswaar nu een fikse investering, maar op termijn betaalt deze zichzelf beslist terug. Naast energiefacturen die een stuk lager zullen uitvallen, zal je in veel gevallen ook minder onroerende voorheffing moeten neertellen gedurende een periode van 5 jaar.

Deze verplichte renovatie is de eerste stap van een langetermijntraject. In het verlengde hiervan is er al beslist dat tegen 2050 iedere woning een energieniveau van A+ moet hebben. Daarom is het verstandig om bij je renovatieplannen niet op een C-score te mikken, maar meteen héél ambitieus te zijn. Woningen met een ongunstig EPC-attest zullen in de toekomst immers enkel aan waarde verliezen.

Gepland verstrengingspad en te behalen label binnen de 5 jaar na aankoop, bij aankoop vanaf:

2023   |   voor woningen: label D     /    voor appartementen: label D
2028   |   voor woningen: label C     /    voor appartementen: label C
2035   |   voor woningen: label B     /    voor appartementen: label C
2040   |   voor woningen: label A     /    voor appartementen: label B
2045   |   voor woningen: label A +  /    voor appartementen: label A
 

Wie zal dat betalen?


Er bestaan momenteel tal van premies en subsidies die je een mooi financieel duwtje in de rug geven wanneer je aan het renoveren slaat. Zo kan je beroep doen op het renteloze renovatiekrediet, de EPC-labelpremie. of de energielening+.

Voor alle individuele maatregelen zoals dak- of muurisolatie, beglazing met hoog rendement en verwarmingsbronnen zijn er interessante premies vanuit de overheid voorzien.

Ook word je volop aangemoedigd om een verouderde woning die broodnodige opknapbeurt te geven. Zo geniet je bv. van een verlaagd btw-tarief van 6% bij het verbouwen van een oudere woning, en wanneer je een pand aankoopt dat volledig ingrijpend moet gerenoveerd worden, geniet je maar liefst van 1% registratierechten.

Het is dus dé moment om dat vervallen maar leuk gelegen vastgoed in te slaan, zeggen wij. Snuister gerust even rond in ons huidige aanbod of contacteer ons met je vragen en plannen. Wij staan je graag bij in je zoektocht en leveren met plezier deskundig advies af.

Word je graag automatisch op de hoogte gehouden van wat er op de markt komt? Schrijf je dan in op deze link: vastima.be/blijf-op-de-hoogte

Nog vragen?

Heb je zelf nog een vraag? Is iets je niet helemaal duidelijk? Denk je nog aan een geschikt blogartikel of met welke vastgoedvraag word jij geconfronteerd? Aarzel dan niet ons te contacteren, jouw suggesties en vragen, zijn van harte welkom.

Laat van je horen

Recente artikels

Wijzigingen registratierechten in een notendop

1 januari 2022 - Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor vele mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. Hier wil de Vlaamse regering iets aan doen do...

Alles over de hervorming van de registratierechten

Er is goed en er is slecht nieuws… Laat ons beginnen met het slechte: de vastgoedprijzen swingen de pan uit, al vele jaren. Dan nu het goede nieuws: om vastgoed toch iets betaalbaarder te maken...

Nieuw jaar, nieuwe regels in immoland

Wie vanaf 2022 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan een resem nieuwe regels en plichten. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. Welke...